EGYETEMI ANYANYELVI NAPOK 2019 – “Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny

A “Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” verseny helyezettjei:

I. helyezett: Fafka Borbála ELTE BTK történelem BA
II. helyezett: Soós Anna ELTE BTK magyartanár-hittantanár
III. helyezett: Rakonczai Kitti ELTE ÁJK jogász

Különdíj: Bani-Akoto Angelina ELTE BGGYK gyógypedagógus

Gratulálunk a helyezetteknek, és mindenkinek köszönjük a részvételt!

***

Már lehet jelentkezni az EGYETEMI ANYANYELVI NAPOK versenyeire!

Minden versenyre jelentkezhetnek az ELTE bármely karának hallgatói, bármely képzési szintről.

Az ELTE BTK Fonetikai Tanszéke az Egyetemi Anyanyelvi Napok keretében idén 78. alkalommal rendezi meg a „Szép magyar beszéd, helyes kiejtés” versenyt. A verseny időpontja: 2019. március 8., 11.00. Helyszíne: Múzeum krt. 4/A, I/144. (dékáni tanácsterem).

Jelentkezési határidő: 2019. március 1. Jelentkezés és további információk: bona.judit@btk.elte.hu.

A verseny helyezettjei könyvjutalomban részesülnek, valamint a legjobbak képviselhetik az ELTE-t a pedagógusjelöltek Kazinczyról elnevezett szép magyar beszéd versenyének országos döntőjén Esztergomban, 2019 májusában.

Versenyfeltételek: A versenyzőknek két, 1-1 gépelt oldalnyi, 2-3 percnél nem hosszabb, magyar szerzőtől származó 20–21. századi esszé- vagy szépprózai szöveget kell felolvasniuk. Az egyik szöveget szabadon vá­lasztják, ennek felolvasására előzetesen felkészülhetnek (a szöveg nem lehet fordítás, és nem tartalmazhat sok párbeszédes részt). A másikat a verseny helyszínén kapják meg, s 20 perc felkészülési idő után olvassák fel. A verseny nap­ján az indulók sorszámot húznak a helyszínen. A sorszámhúzásra hozzák ma­gukkal a szabadon vá­lasztott szöveget 6 példányban, a forrás pontos feltüntetésével!

Szempontok a felkészüléshez, a zsűri ennek alapján értékeli a felolvasást: Egy szöveg helyes interpretációja mindig tükrözi a szöveg megértését, és egyben elősegíti, hogy a hallgató is biztosan megértse azt. Felolvasáskor alapkövetelmény, hogy az olvasás az élőbeszéd hangzására hasonlítson, ne legyen mesterkélt, a felolvasó ne változtassa meg természetes hangfekvését. Mindig tartsuk szem előtt azt is, hogy egy szöveg interpretálásakor soha nem a felolvasó hangjának kell megszólalnia, hanem a szövegnek magának.

A helyes meghangosításhoz elengedhetetlenek az alább felsorolt követelmények:

  • a felolvasott szöveg értése és megértetése;
  • hibátlan olvasás;
  • tiszta artikuláció, azaz a beszédhangok helyes képzése;
  • a szövegnek megfelelő hangvétel;
  • az adott körülmények között megfelelő hangerő;
  • a szöveg kívánt tagolása beszédszakaszokra, megnyilatkozásokra, szövegegységekre, tekintettel a közléstartalomra és a grammatikai szerkesztettségre;
  • jó légzéstechnika;
  • a kiejtési szabályok megtartása, a hangkapcsolatok helyes ejtése;
  • a szupraszegmentális eszközök (hangsúlyozás, beszéddallam, szünet, tempó, ritmus, hangszínezet, hangerő stb.) adekvát alkalmazása;
  • a közismert idegen szavak, nevek helyes ejtése.